ONTDEK
OPLOSSING
Scroll om te ontdekken hoe
Een sterke stad is een stad waarin gezondheid centraal staat, en dat is precies wat VITR beoogt voor alle Rotterdammers, ongeacht hun leeftijd. Ik ben als Projectleider betrokken geweest om dit initiatief samen met het consortium op te zetten.
Resultaten waren onder andere: stijging van het gemiddelde leefstijlcijfer onder de deelnemers van de pilots en verlaging van het hartrisico met 1,3%
VITR was een initiatief van een consortium bestaande uit prominente partijen zoals Hogeschool Rotterdam, Erasmus MC, gemeente Rotterdam, WMO Radar, Smarthealth en Stichting Lezen en Schrijven. Het doel? Werken aan het preventief verbeteren van de gezondheid van de inwoners van Rotterdam.
Binnen mijn rol als projectleider ben ik aan de slag gegaan om dit nieuwe concept binnen een nieuwe markt (sociaal domein) op te zetten. In deze opstartfase ging het vooral om proof of concept, pilots draaien, doorontwikkeling, vergroten van het netwerk en naamsbekendheid en zoeken naar funding.
We hebben diverse pilotprojecten uitgevoerd om het concept te valideren en tegelijkertijd te leren, onderzoeken en gegevens te verzamelen die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van ons concept en onze missie. Een voorbeeld hiervan was VIT010. Binnen dit project combineerden we leefstijlcoaching in groepsbijeenkomsten met e-healthondersteuning, ook wel bekend als "blended care." VIT010 heeft indrukwekkende resultaten opgeleverd. Het project toonde aan dat leefstijlverbetering voor iedereen haalbaar is, ongeacht culturele of financiële achtergrond.
VIT010 ontstond met steun van de gemeente Rotterdam in de vorm van een Digideal-subsidie, en in samenwerking met WMO Radar, Smart Health en het Kenniscentrum Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam. Het doel van VIT010 was om mensen bewust te maken van hun eigen leefstijl en hen te helpen deze te verbeteren, met nadruk op thema's als voeding, beweging, stressvermindering en ontspanning.
Naast de ondersteuning van de gemeente Rotterdam in de vorm van de Digideal-subsidie, hebben we actief gezocht naar partners die ons consortium en ons project wilden steunen, zodat we verdere ontwikkeling konden realiseren en dit aanbod beschikbaar konden stellen aan de inwoners van Rotterdam. Zo hebben we met succes de Zorgtech-voucher verkregen, waarbij we hebben onderzocht hoe we dit concept binnen gemeenschappen van mensen met een lage sociaaleconomische status en anderstaligen kunnen implementeren.
* Gunning van funding zoals de Digideal en de Zorgtech voucher
* Goede resultaten uit de pilots zoals stijging van het gemiddelde leefstijlcijfer onder de deelnemers en verlaging van het hartrisico met 1,3%
* Nauwe samenwerking onderling met de verschillende consortiumleden.
* Uitbreiden van het netwerk met zorgprofessionals, overheids-en subsidie-instanties en Lifesciences.
Wil je meer weten?
verder praten?